joi, 15 decembrie 2011

Hackerii ar putea să dezvolte un virus care să infecteze mintea umană?

Domeniul „biologiei sintetice” este abia la început. Putem „zări” genetica formelor de viaţă, dar antreprenorul miliardar Craig Venter a creat anul trecut prima „formă de viaţă artificială”, numind-o Synthia.Însă, experţii care continuă să lucreze în acest domeniu cred că această experienţă accelerează evoluţia naturală cu milioane de ani, iar unii cercetători avertizează că biologia sintetică ar putea scăpa de sub control, relatează Daily Mail.
Andrew Hessel de la Universitatea Singularity, din cadrul campusul de cercetare NASA, spune că acest lucru ar putea duce la o lume în care hackerii ar putea dezvolta virusuri sau bacterii care să controleze mintea umană. Hessel crede că ingineria genetică este noua frontieră în informatică.


„Biologia sintetică (scrierea vieţii) – este una din cele mai puternice tehnologii din lume”, a adăugat Hessel.

„Eu susţin că celulele sunt calculatoare vii şi ADN-ul este limbaj de programare. Vreau să văd viaţa programată şi folosită pentru a rezolva provocările globale, astfel încât omenirea să poată ajunge la o relaţie durabilă în cadrul biosferei. Acest lucru va creşte mai repede decât tehnologia informatică”, a continuat acesta.

Andrew Hessel prezice o lume în care putem „tipări” ADN şi îl putem chiar „decoda”.

Însă, Hessel a avertizat într-un discurs ţinut la conferinţa tehnologică TXM că viruşi şi bacterii trimit semnale chimice în creierele umane şi pot fi folosite pentru a influenţă şi chiar a „controla” gazdele.

Un virus precis, injectat într-o „gazdă” deghizat – să spunem într-un vaccin – poate fi folosit pentru a controla comportamentul. Hessel avertizează că e posibil să fie nevoie „să învăţăm să contracarăm” astfel de arme.

Expertul în securitate Marc Goodman spune că biologia sintetică va duce la „noi forme de bioterorism” şi că bio-infracţiunile de astăzi „sunt înrudite cu infracţiunile informatice de la începutul anilor 80”. Puţini au recunoscut iniţial această problemă, însă ulterior numărul acestora a crescut exponenţial.

Profesorul de origine română Julian Săvulescu, de la Universitatea Oxford, a declarat anul trecut, când Venter a „creat viaţă” prin adăugarea de ADN la o celulă de bacterie, că Venter „deschide cea mai profundă uşă din istoria omenirii” şi că acest lucru ar putea fi folosit în viitor „pentru a crea cele mai puternice arme biologice imaginabile”.

Sursa: Dailymail.co.uk / financiarul.ro

Un comentariu:

  1. Văd că ai minte deschisă. Totuşi datează articolele ca să ştim şi noi cum evoluezi şi să fim în cadenţă cu ce gândeşti.

    Cum fac să îmi pun şi eu ceas pe blog?

    RăspundețiȘtergere